Intervju

Å leve med sarkoidose

Anita Godager fikk brått symptomer som ustø gange, svimmelhet, utmattelse og merkelige synsopplevelser. Ett år senere klarte hun nesten ikke å gå. Diagnosen viste seg å være multi-sarkoidose, sarkoidose som rammet både hjerne, nerver, lunger og hjerte.

De første forandringene merket Anita Godager (57) da hun var på ferie i 2014.

- Jeg følte meg veldig ustø, og måtte spørre de jeg reiste sammen med, om jeg skjenet over gata. Da jeg kom på stranden, følte jeg at havet kom imot meg, sier Godager.

På den tiden var hun selvstendig næringsdrivende, og jobbet ofte 12 timer om dagen. Utover høsten ble plagene stadig verre.

- Jeg fikk problemer med gangen og begynte å falle. Det føltes som om kroppen delte seg i to. Jeg forsøkte fysioterapi, timer hos personlig trener og akupunktur. I tillegg fikk jeg behandling mot krystallsyke, og jeg gjennomgikk både CT- og MR-undersøkelser.

Stupte på T-banen

Fastlegen var usikker på hva det kunne være, og foreslo spinal stenose. Godager, som aldri hadde vært så syk før, følte at hun ikke kom videre.

- Jeg tok T-banen til jobb hver dag. Etterhvert måtte jeg bruke krykker for å komme meg til og fra arbeid. Som selvstendig næringsdrivende var jeg nødt til å jobbe. Så stupte jeg på T-banen. Jeg klarte ikke å gå mer, jeg kom meg ikke på jobb. Da byttet jeg lege. Både fordi jeg ville komme videre i utredningen, og fordi jeg ikke klarte å gå opp bakken til legesenteret lenger, sier Godager.

Etter at hun falt på T-banen, ble hun så dårlig at hun nesten ikke klarte å være i aktivitet.

- Jeg fikk ikke til å gjøre noe. Skulle jeg gå 300 meter, så måtte jeg vite at jeg hadde en stol som ventet på meg, sier Godager.

Det ble gjennomført nye runder med CT og MR. Sommeren 2015, mens fastlegen var på ferie, ble Godager brått dårligere. Hun fikk time hos en privat lege, og betalte selv for en MR av hodet (caput) på Volvat.

- Da den nye fastlegen min fikk resultatene, som viste væskefylte hulrom i hodet, ringte han straks til ulike nevrologer og søkte plass til meg på nevrologisk avdeling på Ullevål, sier Godager.

Neste side