Intervju

Å leve med sjenert blære - paruresis

-Sjenert blære (paruresis) er litt flaut, men det er et stort problem. Dessverre er det ukjent for folk flest, sier "Jan". Han går aldri på fest, reiser aldri, og har til og med sonet i fengsel på grunn av tilstanden.

Sjenert blære, eller paruresis som det heter på fagspråket, er en tilstand der du ikke klarer å tisse dersom det er andre mennesker i nærheten. Musklene i urinrøret låser seg - det blir helt umulig å tisse. Tilstanden er ganske vanlig, og den kan oppstå i alle aldre. Intensiteten av plagene varierer fra trivielle til invalidiserende. Sjenert blære er en form for sosial fobi.

Les også vår pasientinformasjon om Sjenert blære - paruresis

Mange bagatelliserer tilstanden

- Jeg opplever at folk bagatelliserer tilstanden. De som ikke er nervøse, klarer ikke å sette seg inn i at andre kan ha det sånn. Når folk sier at jeg må ta meg sammen, blir jeg irritert, sier Jan (59). Jan er et fiktivt navn. Det er mye skam knyttet til tilstanden, og Jan ønsker ikke at andre skal kjenne han igjen.

- Det er så ille at jeg ikke får til å gå på do hjemme hos meg selv, hvis jeg har besøk, sier han.

I dag har han en arbeidsplass som inkluderer en rekke bygninger. Det finnes alltid et tomt bygg der han kan gå på do.

-Jeg har det fint på jobb nå, men tidligere har jeg hatt det fælt. En periode jobbet jeg hos en arbeidsgiver som var veldig opptatt av punktlighet. På den tiden syklet jeg hjem i lunsjpausen for å gå på do. Det tok en halv time totalt, så jeg rakk aldri å spise, sier Jan.

Tidligere har han også kjøpt hus like ved arbeidsplassen - slik at det ble lett å løpe hjem når han måtte på do. 

- Jeg har aldri gjort noe galt, men jeg har sonet 45 dager i fengsel, inkludert jule- og nyttårshelga det året, sier Jan.

Neste side