Intervju

Å leve med ulcerøs kolitt

Aliina Hämäläinen (27) byttet fastlege to ganger før hun fikk en lege som var villig til å utrede magesmertene hun hadde. Fem år etter at hun fikk diagnosen ulcerøs kolitt, ble sykdommen så alvorlig at hele tykktarmen måtte fjernes.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Aliina Hämäläinen (27) ble plaget med magen allerede på ungdomsskolen.

- Jeg begynte å reagere på laktose, og jeg fikk fort vondt i magen. Jeg gikk ofte til legen, og jeg var mye hjemme fra skolen på grunn av smertene. Magesmertene jeg hadde var diffuse, og de ble aldri undersøkt ordentlig, sier Hämäläinen.

Skolehverdagen ble slitsom, og det var tungt å ikke vite hva som var galt.

- Det var bare så vidt jeg klarte å fullføre videregående skole. Med de nye fraværsreglene hadde jeg aldri klart det. Det var frustrerende å oppleve at fastlegen min aldri tok meg på alvor. Hun gjorde ingen utredninger, skyldte bare på stress. Jeg byttet fastlege et par ganger, uten å komme noe videre, sier Hämäläinen.

Blod i avføringen

Plagene hun opplevde var magesmerter, forstoppelse i lange perioder, diarè, slapphet og noen ganger oppkast. .

Sommeren 2010 kom det blod i avføringen, og hun oppsøkte legevakten.

- Der skyldte de på hemoroider, som jeg aldri har hatt. Legen ville ikke høre på forhistorien min, og jeg fikk beskjed om å spise mer fiber og drikke mer vann. Da ringte det en bjelle hos meg. Blod i avføringen kan være et alvorlig symptom, men legen hadde bestemt seg på forhånd for at det ikke var noe, sier Hämäläinen.

Enda en gang skiftet hun fastlege.

- Denne gangen skiftet jeg til en ung, nyutdannet, kvinnelig lege, som jeg håpet ikke hadde forutinntatte meninger. Endelig ble jeg tatt på alvor. Det ble tatt blodprøver og avføringsprøver, og jeg ble sendt til gastrosenteret på sykehuset til koloskopi. Jeg fikk ikke noe bedøvelse under koloskopien, men da var jeg så lei at jeg kunne holdt ut hva som helst. Siden har jeg fått bedøvelse eller narkose under disse undersøkelsene, sier Hämäläinen.

Neste side