Intervju

Sovnet på jakt: brakk ryggen

Det som begynte som en helt vanlig kveld for Geir Haugum en iskald januarnatt i 2010, endte i en ulykke som kunne kostet han livet.

Geir Haugum er bosatt på Byneset i Trondheim. Før ulykken skjedde var Haugum i svært god fysisk form – det krevde arbeidet som brannkonstabel. I tillegg drev han som kyllingbonde hjemme på gården. 

Den 24. januar i 2010 var det iskaldt vintervær, med gnistrende frost på låveveggen. Gradestokken viste -24. Haugum, som også er jeger, hadde lagt ut åte til rev ved låveveggen. Sent om kvelden klatret han opp en stige inne i låven og satte seg til rette på en rampe for å vente på reven. Og så sovnet han.

Trodde han var på soverommet

– Da jeg våknet av at jeg frøs, var det helt svart rundt meg. Jeg trodde at jeg lå i sengen min. Nattbordlampen min virket ikke, visste jeg, så jeg reiste meg opp. Det var bare noen få skritt bort til veggen på soverommet og lysbryteren – trodde jeg, sier Haugum.

Haugum tråkket utenfor kanten og falt rett ned i låvegulvet – et fall på tre og en halv meter.

I fallet rakk han å tenke at han måtte forsøkte å rulle da han traff gulvet. Den første tanken han hadde etter at han traff gulvet, var at han hadde hatt et ladd gevær ved siden av seg på rampen. Kom det til å treffe gulvet og gå av?

Den lyden hørte han ikke. Men han hørte en annen lyd.

– Jeg hørte beinknekken da jeg falt ned. Deretter oppdaget jeg at jeg ikke kjente beina mine, sier Haugum.

Neste side