Intervju

Å leve med clusterhodepine

Svenn Thørn fikk sitt første anfall med klasehodepine da han var 33 år. Smertehelvetet opplevdes som så grusomt, at han valgte å la være å be om hjelp da han fikk et hjerteinfarkt 14 år senere. Han ville heller dø enn å fortsette livet med hodepinen.

Svenn Thørn (52) fikk sitt første anfall med klasehodepine (også kalt Hortons hodepine og clusterhodepine) i 1987. - Det kjennes ut som om du får stukket én rødglødende elektrode inn i øyet, og én gjennom tinningen, og at disse møtes bak øyeeplet på venstre side, sier Thørn. 4-5000 nordmenn er rammet av klasehodepine. De fleste er menn, og tilstanden oppstår som regel i 20-40 års alderen. Det som kjennetegner smerten, er at den holder seg til den ene siden av hodet, hvor det ene øyet som oftest rammes.

Selvmordshodepine

Smertene beskriver han som infernalske. Flere ganger har sønnene hans måttet sette seg på ham og gi ham smertestillende midler i sprøyteform, for å hindre Thørn i å skade seg selv. Thørn er langt fra den eneste med denne diagnosen som har forsøkt å skade seg selv i håp om å overføre smerten til noe annet. Et kallenavn på klasehodepine er "selvmordshodepine".

Neste side