Intervju

Å leve med cøliaki

- Å gå med ubehandlet cøliaki, er som å gå med influensa og omgangssyke over lengre tid, sier Solveig. Usunt kosthold og psykiske plager var forklaringene legen først ga henne. Flere måneder senere fikk hun riktig diagnose - cøliaki.

Solveig har vært plaget med magen siden hun var liten. Da moren tok henne med til legen som barn, fikk de beskjed om at hun hadde en "tander mage".

Høsten for fem år siden følte hun at det ble verre. I tillegg opplevde hun å bli veldig slapp og sliten. Hun kom seg ikke ut for å treffe andre, og hun ble etterhvert så dårlig at hun heller ikke klarte å gå på jobb. Hos legen fikk hun beskjed om at det var psykiske årsaker til plagene hun hadde. Så viste en blodprøve at hun hadde vitaminmangel.

- Jeg fikk beskjed om å spise sunnere og spise vitamintilskudd. De neste månedene spiste jeg veldig sunt. Da jeg kom tilbake til legen et par måneder senere, viste det seg at jeg fortsatt hadde vitaminmangel, sier hun.

Etter nok en runde med blodprøver, fant de endelig årsaken til plagene - cøliaki. Cøliaki er en tilstand der tarmtottene i tynntarmen forsvinner på grunn av betennelse. Betennelsen skyldes en unormal reaksjon på proteinet gluten, som finnes i mange melsorter. Her kan du lese mer om cøliaki.

- Jeg synes legen burde utelukket fysisk sykdom først. Det er skummelt å antyde at det er psykiske årsaker som ligger bak, uten å ta noen blodprøver først, sier hun.

Måtte vente med glutenfri kost

Det tok et halvt år fra Solveig kontaktet lege om plagene sine første gang, til hun fikk diagnosen.

- De som har cøliaki, burde få diagnosen tidligere. Det er egentlig unødvendig at du skal bli så syk først, sier hun.

Etter at blodprøven hadde vist positivt utslag for cøliaki, ble hun henvist til gastroskopi på sykehuset.

- Det føltes veldig rart at jeg skulle fortsette å spise den maten som gjorde meg dårlig, men det var viktig for undersøkelsen. Jeg skulle ikke begynne med glutenfri kost før etter at den var gjennomført, sier Solveig.

Gastroskopien levnet ingen tvil. Den viste at det var full betennelse i tarmen.

Neste side