Nordmenn reiser mye - ifølge Reiseundersøkelsen utført av Statistisk sentralbyrå, reiste nordmenn i 2010 på 7.6 millioner reiser til utlandet. Samtidig øker utbredelsen av verdens tropesykdommer. Ifølge Verdens helseorganisasjon hadde kun ni land i verden opplevd alvorlige epidemier med denguefeber før 1970. I dag er sykdommen endemisk i over 100 land i Afrika, Amerika, Det østlige Middelhavet, Sør-øst Asia og det vestlige Stillehavet. De siste årene har det blitt oppdaget lokale overføringer av denguefeber i fem europeiske land, blant dem Frankrike og Kroatia. I dag er omtrent halve verdens befolkning i fare for å bli smittet med denguefeber, og 50-100 millioner mennesker rammes av sykdommen hvert år.
Ifølge MSIS ble det i 2014 registrert totalt 73 personer i Norge med denguefeber.
Da Stephan Somma og kameraten reiste på en lang ferie til USA og Sentral-Amerika, var reisen de la ut på både etterlengtet og nøye planlagt. Begge studerer medisin, og de hadde startet arbeidet med hovedoppgaven ekstra tidlig for å få til en måneds ferie mot slutten av 2014.
Ble brått dårlig
Reiseruten de hadde lagt inkluderte Miami, Nicaragua, Costa Rica og New York.
- Før vi dro, leste vi at det ikke var nødvendig med ekstra vaksiner. Vi var glade for at vi slapp å tenke på det, ettersom avreisetidspunkt ble bestemt ganske kort tid før vi dro. Vi skjønte ikke hvor vanlig denguefeber var i disse områdene, og trodde det var en sykdom som først og fremst rammet de som reiste dypt inn i jungelen, sier Somma. Han forteller at han ble rammet av matforgiftning tidlig på reisen, men at han var i god form da de ankom Costa Rica etter å ha vært på reise i over tre uker.
Da de var på en times båttur fra Montezuma til Jacó, ble Somma brått dårlig. - Jeg fikk raskt en litt uvanlig feberfølelse. Jeg hadde ikke vondt i halsen, hoste eller noe annet som ofte kommer sammen med feber, sier Somma. Da de kom frem til Jacó, tok de inn på et vandrerhjem.