Intervju

Å leve med type 1-diabetes

Snorre Gilde fikk diagnosen diabetes type 1 i mai 1976. Kravene om regelmessighet og en streng diett er blant de tingene som han husker var leit og kjedelig som ungdom. I dag har nye behandlingsmetoder gjort det litt enklere å leve med sykdommen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Snorre Gilde er en av de heldige som fikk diagnosen før han hadde rukket å merke noen av symptomene selv.

- Den gangen måtte du ha et helsekort dersom du skulle være med på et idrettslag. I forbindelse med undersøkelsen til helsekortet måtte jeg ta en urinprøve, og det var slik det ble oppdaget, sier Gilde.

Testen ble tatt på en torsdag, og de to neste dagene skulle han være med på et musikkstevne.

- Jeg husker godt at jeg ikke fikk spise is og andre søtsaker. I tillegg var det strenge krav om regelmessighet. Mens de andre brukte pausene til å prate sammen, måtte jeg ta med meg matpakken og spise. For en ungdom er det noe du merker deg, sier Gilde.

Siden sykdommen ble oppdaget på et så tidlig stadium, hadde ikke Gilde rukket å merke noen symptomer før han fikk diagnosen.

- Men det gikk en stund fra jeg fikk diabetes til jeg startet med insulin, og da fikk jeg endel symptomer. Jeg merket det ikke selv, men venner og familie sa blant annet at jeg ble mye tynnere. Men vi visste jo hva det var. Tidsfaktoren er avgjørende. Lurer du på om du kan ha diabetes, er det enkelt å sjekke med en urinprøve, sier Gilde.

Mange spørsmål om mat

Mye har skjedd i løpet av de siste 30 årene. Da Gilde ble syk, måtte han reise inn til sykehuset for å få målt blodsukkeret, og resultatet fikk han tilsendt etter en uke. I dag får alle diabetikere tilbud om et apparat til å måle blodsukkeret selv. Der får du resultatet på fem sekunder.

Den første behandlingen han fikk, bestod av diett og langtidsvirkende insulin i sprøyter.

- Du blir egentlig litt tilsidesatt når du ikke kan spise det samme som de andre. Du får også veldig mye spørsmål fra andre. "Kan du spise sukker?" "Kan du ikke spise sukker?" Du må hele tiden være forberedt på at folk har mange spørsmål om kostholdet ditt. Men det varierer veldig hvor mye folk vet om sykdommen. Noen har hørt av andre at diabetikere ikke kan spise noe sukker. Men jeg kan spise kaker, det er mengden og type kake det kommer an på. Slike ting tenker ikke folk på. Ofte opplever du at du som diabetiker sier at du kan spise en type mat, hvorpå de svarer "men det er jo sukker i den". Det er også mange som blander sammen type 1 og type 2 diabetes, selv om det er to forskjellige sykdommer med ulike behandlingsmetoder. Det er viktig å få frem at det er forskjell på type 1 og type 2 diabetes, men det er og viktig at du ikke fremtrer som om du kan spise alt, sier Gilde.

Neste side