Intervju

Et bilde på Parkinson

- Jeg vil forandre imaget til sykdommen, sier journalist, fotograf, filmskaper og parkinsonpasient, Anders M. Leines.

Anders M. Leines er fotograf og journalist i NRK - og har blant annet jobbet i helseredaksjonen PULS. For tiden er han å finne bak kamera i NRK-programmene "Hva feiler det deg" og "Helene sjekker inn". For åtte år siden fikk han Parkinsons sykdom - 47 år gammel. Noe av det første han gjorde, var å google.

- På nettet fant jeg bilder av den typiske lutede, gamle mannen med et uttrykksløst ansikt. Parkinson blir framstilt som en «gammelmannssykdom" - med deprimerte og apatiske mennesker, sier Leines.

Det var ikke lett å kjenne seg igjen i dette bildet. Kanskje var det derfor Leines begynte å ta egne bilder. Det resulterte i en storslagen og mye omtalt fotoutstilling, både internasjonalt og i Norge, med vakre bilder av mennesker med Parkinson. Ikke nødvendigvis for å feire sykdommen, men kanskje for å feire livet?

 Anders Leines.jpg
Fotoprosjektet «Dette er Parkinson»: NRK-fotografen Anders Leines vil fjerne sykdommens alderdommelige image.

Filmer sykdommen

Parkinsons sykdom betyr at kontrollen over villede bevegelser forsvinner, og prosessen er ustoppelig. Drivkraften og pågangsmotet kan også forsvinne - nettopp det man trenger mest.

Da Leines fikk diagnosen Parkinsons sykdom i 2010, tok han fort en aktiv rolle i parkinsonmiljøet og er i dag "Parkinsons Movement Ambassador", et pasientdrevet initiativ. Han har de to siste årene sittet i pasientkomiteen og deltatt i World Parkinson Congress.

Å lage fotodokumentaren er bare en av flere prosjekter Leines har gjennomført etter at han ble syk. Han har laget flere filmer om ulike måter å angripe sykdommen på, både av seg selv og av andre med Parkinson. I NRK-programmet PULS laget han en reportasje om seg selv og sin familie, og om hvordan det er å være en "moderne pasient" – et TV-program som ble sett av 700 000 mennesker.

På Leines hjemmeside www.livshygiene.no finner du lenke til NRK-reportasjen og mange andre av Leines filmer om Parkinsons sykdom

Neste side