"Pia" (43) veide 140 kg da hun gjennomgikk en gastrisk bypass i november 2007. Inngrepet, som er en av de vanligste fedmeoperasjonene, går ut på at kirurgene ved hjelp av kikkhullskirurgi kobler ut ca 95% av magesekken og forkorter tarmen 1,5 meter.
Se vår animasjonsvideo av gastrisk bypass her.
- Jeg hadde forsøkt alt av slankekurer. Grethe Rohde, Cambridge-kuren, ananas-kuren... Det eneste jeg ikke hadde forsøkt var kjevelås, men jeg har så sprø tenner, så det turte jeg ikke, sier Pia.
Hun hadde ingen sykdommer som følge av fedmen, men visste at det bare var et spørsmål om tid før de kom. For henne var inngrepet en siste utvei.
- Jeg ville se jenta mi vokse opp. Ville ha muligheten til å kanskje oppleve det å bli mormor en dag, sier Pia.
Ba selv om henvisning
Hun ba først fastlegen om å henvise henne til vurdering for overvektskirurgi.
- Jeg fikk ikke noe hjelp av ham. Jeg husker jeg satt i bilen og gråt og var fortvilet etterpå. Så ringte jeg til fastlegen til faren min, og hadde en lang samtale med ham. Han lyttet til meg, og sendte en henvisning til nærmeste sykehus som tilbød slik behandling, sier Pia. To måneder senere begynte hun på det obligatoriske livsstilsendringskurset man må igjennom før en slik operasjon. Der lærte de blant annet om kostholdsendringer de måtte gjøre før og etter operasjonen, og endel om hvilke psykiske og fysiske reaksjoner som er vanlige i forbindelse med en slik operasjon.
I løpet av kurset går Pia ned 10 kilo, men hun må kjempe for å holde dem unna. De siste tre ukene får hun innta maksimalt 1000 kilokalorier om dagen.