Intervju

Fibromyalgi, å leve med

Det er ti år siden smertene i kroppen slo ut for fullt. "Bente" har lært seg å porsjonere ut aktivitet og hvordan hun kan leve best mulig med sin fibromyalgi. Men fortsatt opplever hun at det er stridigheter og tvil knyttet til sykdommen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

"Bente" (58) hadde hatt smerter i kroppen i lang tid, men for ti år siden brøt sykdommen ut for fullt.

- Jeg hadde sikkert hatt det latent i kroppen i mange år. Søsteren min har hatt det lenge, og hun sa tidlig til meg at jeg hadde samme sykdom."Tull og tøys" svarte jeg da, sier Bente.

Det forskes mye på hva som kan være årsaken til fibromyalgi, men det er fortsatt ikke klarlagt. Både biologiske, psykologiske og sosiale forhold kan bidra til å utløse og opprettholde sykdommen.

- Jeg vet ikke hvorfor jeg ble syk, men hos meg slo sykdommen ut for fullt da broren min tok selvmord. To uker senere døde svogeren min i en fallulykke, sier Bente.

Smertesyndrom

Fibromyalgi betegnes som et smertesyndrom. Typisk for sykdommen er kroniske muskelsmerter i minst tre av kroppens fire kvadranter, og med varighet på mer enn tre måneder. 90 prosent av de som rammes, er kvinner.

Les mer: Fibromyalgi - en oversikt

- På det verste følte jeg meg helt utmattet. Jeg hadde veldig vondt i hele kroppen, og jeg ble sittende nærmest apatisk og stirre i veggen. Jeg orket ingenting, sier Bente.

Jobben som hjelpepleier med mye og tungt arbeid, førte til at hun aldri maktet å gjøre noe etter at arbeidsdagen var slutt.

Neste side