Intervju

Å leve med høyt stoffskifte

- Ikke spør om hvorfor dette skjedde med meg. Hvorfor skulle det ikke det? Alle får noe. Jeg fikk dette. Da må jeg takle det. Ingen har gitt oss en garanti for et liv uten utfordringer, sier Anne Lein.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Da Anne Lein (57) ble alvorlig syk, var det mange som syntes hun så altfor frisk ut til å være syk. "Hvordan er det mulig at du er syk, du som ser så godt ut?" - Mange av oss lider nok under "flink pike"-syndromet. Vi prøver å skjule at vi ikke har det så bra, sier Lein.

Snikende sykdom

Til tross for at hun er utdannet sykepleier, og symptomene var mange, forsto ikke Anne Lein selv at hun var syk. Sykdommen kom snikende, men i 2008 begynte hun for alvor å kjenne at noe var galt. Hun gjennomgikk da en stor omstilling i arbeidslivet, samtidig som hun hadde flere andre stresstopper. Det var et år med både sykdom og dødsfall i familien.

- Over tid ble dette en ubalanse, som førte til at jeg følte jeg mistet kontrollen, og som endte det med kollaps.

Blant symptomene som kom snikende, var hjertebank og høy hvilepuls - til tross for at hun trente mye og alltid hadde vært i god form. Hun opplevde også nedsatt konsentrasjon, tretthet, nedsatt muskelkraft, skjelvende hender og generell uro i kroppen. Det var vanskelig å slappe av og sove om natten, og hun gikk ned 8 kg i vekt. Hyperaktivitet, forvirring, nervøsitet, irritabilitet, svingende humør, økt appetitt, hevelse rundt øynene, følelse av rusk i øyet, lav toleranse for høye lyder og skarpt lys, var også blant de mange symptomene hun levde med.

Les også vår pasientinformasjon: Høyt stoffskifte

Neste side