Intervju

Å leve med kols

40 års røyking førte til at Bjørn Wollan ble alvorlig syk.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Kols er en samlebetegnelse for en rekke lungesykdommer. Min lidelse heter emfysem. Jeg har ikke jobbet i noe spesielt skadelig miljø. Yrkesskaden min består i at jeg jobbet 12 timer i døgnet, og brukte kaffe og røyk som stimuli. Jeg hadde det så travelt at jeg ikke hadde tid til å rulle sigarettene selv engang. Jeg kjøpte sigaretter uten filter. Disse røkte jeg i perioder mange av, forteller Bjørn Wollan.

Begynte med lungebetennelse

Han begynte å røyke fast da han var 18 år. På den tiden var det ingen som reagerte på det. At røyking var farlig, var man ikke klar over.
- I voksen alder har jeg jo fått beskjed av helse-Norge om at det ikke er bra. Så jeg kan ikke skylde på noen andre enn meg selv. Men tenk at tobakksindustrien har tilsatt stoffer for å gjøre oss avhengige av sigarettene.
For noen år siden merket Wollan at kondisjonen ble dårligere og dårligere. Han reduserte fysiske aktiviteter og forsøkte flere ganger å slutte å røyke, uten å klare det. I 1996 fikk han en alvorlig lungebetennelse og ble innlagt på Haukeland Sykehus. Omsider klarte han å stumpe røyken for godt.
- Jeg har aldri hatt et eneste tilbakefall. Jeg var så ferdig med de greiene der. Men det skulle bare mangle, når man først har drevet det så langt som jeg gjorde.

Neste side