Intervju

Å leve med smerter

Det startet med en operasjon i en tå. I ettertid har Anne-Kari Neste utviklet regionalt smertesyndrom, med intense, brennende smerter som ikke vil slippe taket.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I august 2007 fikk Anne-Kari Neste (49) problemer med den ene stortåen. Feilstilling i leddet (hallux valgus) førte til smerter og hovenhet. Fra problemet oppsto i august 2007, til tåen ble operert i november 2007, hadde grunnleddet i tåen forskjøvet seg 2 cm.

Operasjonen gikk fint, men da gipsen ble fjernet, kom smertene.

- I begynnelsen tålte jeg ingenting. Det gjorde veldig vondt bare noen kom borti huden min, sier Neste.

Foten hovnet opp, og smertene gikk fra ankelen og ut til tærne. Hun fikk kramper, og foten stivnet.

- I tillegg skifter foten farger i perioder. Den kan gå fra å være blå og glovarm, til å være rød og iskald. Neglene har jeg ikke klipt siden 2007, de har sluttet å vokse. Jeg har også fått økt hårvekst i området som er rammet, sier Neste.

Uvanlig tilstand

Hun har siden smertene startet, vært gjennom en rekke tester. Blant annet EMG-test og termotest med varme og kulde på Rikshospitalet. I februar 2008 fikk hun diagnosen - komplekst regionalt smertesyndrom, også kalt refleksdystrofi (CRPS). Sykdommen er uvanlig, og årsaken er ikke helt klarlagt. Den kan skyldes forstyrrelser i det sympatiske nervesystemet. Oftest er regionalt smertesyndrom forutgått av en større skade mot en arm eller en legg, men den kan også utløses av slike ting som et hjerteinfarkt eller en mindre skade som du ikke engang kan huske. Her kan du lese mer om komplekst regionalt smertesyndrom.

Hele livet ble snudd på hodet.

- Jeg gikk fra å være en aktiv person, som jobbet fulltid som skoleassistent og spilte håndball i 3.divisjon, til å være hjemme og tygge smertestillende, sier Neste.

Når smertene er på det verste, kan hun ikke komme borti de smertefulle områdene. I perioder har hun måttet bedøve med spray for å kunne ta på seg dyne eller klær.

- Når smertene tiltar, svir det og stikker og brenner inni foten min. Det kjennes ut som om noen sitter inni der med en høygaffel og vrir den rundt. Det var ikke en slik hverdag jeg hadde sett for meg før jeg ble 50, sier Neste.

Neste side