Intervju

Å leve med lymfødem

I oppveksten hadde hun et vanskelig forhold til sin egen kropp - ikke minst på grunn av tilbakemeldingene om at hun måtte slanke seg. I overkroppen var hun tynn, men bena klarte hun ikke å gjøre noe med. Først mange år senere kom diagnosen.

Siv (45) har sannsynligvis hatt sykdommen primært lymfødem fra fødselen av, men diagnosen fikk hun ikke før hun ble 40 år.

Primært lymfødem er en medfødt skade i lymfekarsystemet som fører til redusert transportkapasitet i lymfesystemet. Av en eller annen grunn er det for få lymfekar. På grunn av denne reduserte transportkapasiteten vil lymfevæske sive ut i vevet og gi hevelse, særlig i armer og/eller ben. I den vestlige verden er sekundært lymfeødem som først og fremst oppstår etter behandling for kreftsykdom, vanligst.

Les mer om lymfødem i denne artikkelen.

Fikk beskjed om å slanke seg

- Jeg vet at moren min tok meg med til lege da jeg var liten. Hun dro for å få legen til å sjekke beina mine. Hun mente det var noe med dem som ikke var rett, sier Siv.

Tilbakemeldingen hun fikk var at alt var som det skulle - det var ingenting som feilte Siv.

I oppveksten var hun tynn i overkroppen og lubben i beina. Dette endret seg i voksen alder ved hver graviditet, og hun ble til slutt "overvektig" i overkroppen også. Flere ganger har hun fått beskjed om at hun burde slanke seg.

Det er vanlig at ødemet forverres ved hormonelle forandringer, som svangerskap.

- Det var vanskelig å få disse tilbakemeldingene. Jeg har gått på alle slags dietter. Jeg kunne bare slanke overkroppen. Beina var like store, sier Siv.

Neste side