Intervju

Å leve med migrene

Hver gang hun gleder eller gruer seg til noe, kommer smertene. Det starter med lysglimt og synsforstyrrelser, slapphet og kvalme. Så kommer den intense smerten og en følelse av at hodet skal eksplodere.

Siden hun var 18-19 år, har Tordis Johansen vært plaget tre til fire ganger i måneden med en voldsom hodepine som varer i en til tre dager om gangen. Først for to år siden fant hun ut at det er migrene hun har.
- Migreneanfallene starter ofte med et press i hodet og endel synsforstyrrelser. Så blir jeg slapp i kroppen og gjesper mye. Etter en stund begynner presset på den ene siden av hodet, før det sprer seg ned i nakken, forteller Johansen.

Trosser smertene

De som kjenner henne, ser når hun får migreneanfallene. Blikket blir anderledes og i tillegg føler hun seg skjev og nummen i ansiktet. Lyd og lys gjør smertene verre, men det er ikke alltid hun legger seg under dynen likevel.
- Jeg har trosset mye av smertene, og vært på jobb selv om jeg har hatt vondt. Det har hendt at jeg har blitt sendt hjem fra jobb fordi de ser at jeg er veldig dårlig. Jeg blir veldig sliten når det står på, og skulle kanskje vært flinkere til å legge meg når jeg får anfallene, sier Johansen. En dundrende hodepine og en følelse av at hodet holder på å eksplodere, er måten hun beskriver smertene på. I tillegg kommer ofte sterk kvalme, men når kvalmen blir så sterk at hun kaster opp, letter ofte presset noe etterpå.
På det verste ligger hun under dyna med en klut over øynene og en bøtte ved siden av sengen.

Trasig for hele familien

Men til tross for de sterke smertene, har hun tvunget seg til mye. Hun har gått i selskaper og på andre tilstelninger selv om hodepinen har vært intens. Og ofte er det nettopp det at hun gleder eller gruer seg til noe, som utløser anfallene.
- Det er jo trasig for familien min også. For barna som har en mor som alltid har vondt i hodet, og for mannen min som synes synd på meg. For hvis jeg gleder meg til noe, får jeg hodepine. Og da er gleden ved det ødelagt, sier Johansen.
Visse typer mat har hun fått beskjed om å holde seg unna. Rødvin, ost og sjokolade er velkjente "triggere". I tillegg forsøker hun å kartlegge om det er andre ting som kan utløse anfallene.

Verre i forbindelse med mens

- Hvis jeg er i selskap og spiser mye sjokolade, kan jeg kjenne at smertene kommer. Men om du får hodepine fordi du har spist sjokolade, eller om du får lyst på sjokolade før du får hodepine, det er ikke forskerne sikre på, sier Johansen.
Omtrent ni prosent av alle kvinner og 3 prosent av alle menn har migrene. Grunnen til at det er så mange flere kvinner enn menn som har migrene, er at hyppigheten og intensiteten av migreneanfallene i stor grad påvirkes av hormoner. Hos de fleste kvinner blir hyppigheten og intensiteten av migrenen verre i forbindelse med menstruasjon. Slik er det også for Johansen.
- Jeg har det veldig ofte i forbindelse med menstruasjonen. Enten før, etter, eller under mens, sier Johansen.

Godt å finne noe som hjelper

Hun har alltid fortalt legen at hun er mye plaget med hodepine. Legen mente at siden hun var så aktiv, så var det ikke uvanlig å være mye plaget med det. Så spurte hun legen om det kunne være migrene.
- Da fikk jeg migrenemedisin og beskjed om å prøve å ta en tablett ved neste anfall. Virket den, så var det migrene. Og hvis den ikke virket, så var det ikke det, sier Johansen. Medisinen virket.
- Tidligere har jeg tatt vanlige, reseptfrie hodepinetabletter. De har ikke virket. Derfor var det veldig godt å finne ut at det fantes noe som hjalp, sier Johansen.
Men selv om det hjelper, venter hun lenge før hun tar medisinen.
- Jeg er i tillegg plaget med vanlig spenningshodepine og er av og til litt usikker på hva det er i begynnelsen av anfallene. Jeg er heller ikke glad i å ta medisiner. Men når jeg har det en dag, og våkner med de samme smertene neste dag, så vet jeg hva det er, sier hun.

Lærer å leve med migrene

Johansen mener at hun ikke er blant dem som er verst rammet, men migrenen går i perioder ut over livskvaliteten.
- Ofte kommer hodepinen i helgene. Da har jeg gledet meg til å få fri og reise på hytta. Så våkner jeg på lørdagen med dundrende hodepine. Da føler jeg virkelig at jeg er lei, og at det går utover livskvaliteten min, sier Johansen.
Men nå har hun meldt seg inn i Norges Migreneforbund og nylig vært på kurs for å lære mer om hva hun kan gjøre for å forebygge anfallene.
- Nå som jeg har lært litt om det, ser jeg at jeg må forandre livsstil. Lære å leve med det, og holde meg unne det som jeg vet kan utløse anfallene, sier Johansen.

Vil du vite mer?