Intervju

Å leve med nøtteallergi

Tonje Erlandsen lar ikke nøtteallergien begrense livet sitt, men å gå på kino kan være et sjansespill. Den største utfordringen har dog ikke vært kinobesøkene, men en skolehverdag med nøtter i kantina og manglende forståelse.

Tonje Erlandsen (16) har hatt nøtteallergi så lenge hun kan huske, men allergien har endret seg med årene.

- Da jeg var yngre var det mer som en vanlig matallergi, men etter at jeg begynte på ungdomsskolen, ble det kraftigere, sier Erlandsen.

Omtrent 20 prosent av barn med allergi mot peanøtter eller trenøtter vokser allergien av seg. Omtrent 20 prosent blir verre - går fra å ha en mild allergi, til å få potensielt livstruende allergiske reaksjoner - og de 60 prosent som da gjenstår, holder seg på det samme allerginivået. Det er ikke mulig å forutsi hvem som kan bli bedre eller verre med tiden. Hvis allergien fortsetter i tenårene og i voksen alder, er det usannsynlig at den vil forsvinne.

Typiske reaksjoner hun opplever i dag, avhenger av hvor eksponert hun har vært.

- Hvis det er noen andre i rommet som har spist nøtter, så klør jeg i øynene og halsen og begynner å hoste. Dersom jeg har spist noe med nøtter i, hovner jeg opp i halsen i tillegg, sier Erlandsen.

Les også vår pasientinformasjon om tilstanden: Allergi eller intoleranse mot nøtter, mandler og frø

Må være observant

Nøtteallergikere kan reagerer på ulike typer nøtter. Det er rapportert reaksjoner både på hasselnøtter, cashewnøtter, paranøtter, pekannøtter, mandel, pistasjmandel, sesamfrø, solsikkefrø og valmuefrø. Peanøtter er en belgfrukt - les mer om allergi mot belgfrukt og grønnsaker her.

- Reagerer du på alle typer nøtter?

- Jeg tror det, men jeg kan nesten ikke prøve det ut. Jeg har veldig mange andre allergier i tillegg til nøtteallergien. Jeg er allergisk mot pollen, gress, sitrusfrukter, ulike typer frø, bønner og mot dyr, sier Erlandsen.

Nøtteallergien er den som gir sterkest utslag, men hvor mye plager hun har, er sesongavhengig - pollenallergien slipper hun unna på vinteren. Likevel har allergiene en innvirkning på hverdagen - hele året.

- Jeg må være mer observant enn andre. Dersom jeg skal prøve nye ting, som for eksempel en ny type brød eller en ny type sjokolade, må jeg lese ingredienslistene nøye. Det er litt kjedelig at jeg hele tiden må sjekke alt. Jeg må også sørge for at jeg alltid har med meg Epipenn (adrenalinsprøyte som gis ved allergisk sjokk), og jeg tar allergitabletter hver dag, sier Erlandsen.

Les også: Allergisk sjokk

Neste side