Intervju

Premenstruelt syndrom - "Line" mister halve måneden

Sterke menstruasjonssmerter har plaget "Line" (30) siden hun fikk sin første menstruasjon som 16-åring.

En dag med intense smerter hver måned er ille nok. Men når de andre PMS-plagene varer i 10 dager før menstruasjonen, begynner plagene for alvor å gå utover livskvaliteten.

"Line" fikk sin første menstruasjon som 16-åring. Det var starten på en rekke plager som har lagt beslag på stadig større deler av både tiden og livskvaliteten hennes.

- Det var smertene som var verst med de første menstruasjonene. Jeg klarte ikke å spise, klarte ikke å drikke, klarte ikke å gå, klarte ikke å gjøre noe som helst. Det er som om noen tar tak i livmora di og vrir den rundt. Mamma ble helt fortvilet og visste ikke hva hun skulle gjøre, forteller Line.

50 prosent av alle kvinner har ett eller flere symptomer på premenstruelt syndrom (PMS). Fem prosent har plager som fører til sykefravær. De første årene merket ikke Line så mye til de andre typiske PMS-plagene.

- Smertene har vært der hele tiden. Men nå plages jeg også mye med hovne, vonde bryster, voldsomme humørsvingninger, masse vann i kroppen. Jeg svetter mye, får dårlig hud og hår, og føler meg generelt uvel fra noen dager før jeg skal ha menstruasjon, sier Line.

Fikk stadig flere plager

Disse plagene kom for fullt da hun var 26. Kvinner i alderen 30-40 år er de som er mest plaget med PMS. Det har hendt at smertene har vært så ille at Line ikke har klart å gå på jobb. Men selv om hun er på jobb, føler hun slett ikke at hun er ved sine fulle fem.

- Jeg har tatt Paracet mot smertene, men det er ingenting som hjelper godt nok. Stort sett kommer de første smertene om natten, og da er smertene så sterke at jeg ikke får sove lenger. De andre symptomene varte i begynnelsen i tre dager før jeg fikk menstruasjon. Det kan jeg takle. Men det siste året har plagene kommet ti dager før menstruasjon, og det er ganske mye. Da har jeg ti dager hvor jeg er helt fjern av PMS-plager, en til to dager med sterke smerter, og så fem dager med menstruasjon. Da er det ikke så mange dager i måneden som dreier seg om noe annet enn menstruasjonssyklusen din, sier Line.

Neste side