Intervju

Å leve med psoriasis

20 år senere husker Kristin Eriksen fortsatt altfor godt hvordan klassekameraten reagerte da hun for første gang viste frem et psoriasisutslett.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kristin Eriksen (38) var 19 år og skulle reise til London med klassen sin, da hun tok turen til legen for å undersøke et rødt utslett hun hadde fått. Hun hadde nylig hatt en streptokokkinfeksjon, og ville forsikre seg om at utslettet ikke var noe som kunne smitte andre.

Hos legen kom diagnosen - psoriasis. Psoriasis er en kronisk hudsykdom med betennelse i huden og røde, skjellende utslett. Sykdommen varierer mye fra person til person, både i intensitet og i utbredelse på kroppen.

Verre for foreldrene

I begynnelsen tok hun det ikke så tungt, men så var også det første anfallet ganske mildt. En dag hun diskuterte sykdommen med en klassekamerat, viste hun frem den fortykkede huden på albuen.

- Æsj, så heslig! Sa hun. Det var da jeg begynte å forstå at ikke alt var som det skulle være, sier Eriksen.

20 år senere sitter venninnens reaksjon fortsatt fast i henne. - Det gikk nok veldig inn på meg, men jeg tror jeg klarte å tenke at det heldigvis ikke var en farlig sykdom. Jeg tror det var verre for foreldrene mine. Vi har slektninger på begge sider som er ganske hardt rammet av psoriasis, så de kjente godt til sykdommen, sier Eriksen.

I hele befolkningen har ca. to prosent psoriasis, men ca. 35 prosent av de med psoriasis har nære slektninger med sykdommen.

Neste side