Intervju

Å leve med skoliose

- Det mest utrolige med operasjonen var at jeg ble syv centimeter høyere på 11 timer, sier Tirill Schwabe Mauseth (18). Da hun ble operert for 2 år siden, var skjevheten i ryggen målt til 85 grader.

Skoliose er skjevheter i ryggsøylen som er så markante at de kan gi problemer. 0,5-3 prosent av alle barn og ungdommer har skoliose, men bare en tiendedel av disse behøver behandling.

Les mer: Skoliose - skjev rygg

Tilstanden utvikler seg i den fasen av livet da barnet/tenåringen i økende grad blir selvstendig (10-16 år), hvor han eller hun ofte unngår å vise seg for foreldrene. Man kan derfor bli oppmerksom på tilstanden ganske sent. Tirill Schwabe Mauseth (18) hadde ingen mistanker om sykdommen før moren ved en tilfeldighet oppdaget det.

Sjokkert

- Det ble oppdaget da jeg mistet telefonen på stuegulvet for tre år siden. Da jeg bøyde meg for å plukke den opp, så moren min en bulk på genseren. Hun brettet opp genseren og så på ryggen min. Hun så med en gang at ryggen min var skjev, sier Schwabe Mauseth.

Mor og datter dro rett til legen, og derfra ble Schwabe Mauseth sendt videre til røntgenundersøkelser og MR. Diagnosen var helt åpenbar - skoliose.

- Jeg ble sjokkert og lei meg da jeg fikk diagnosen. Jeg hadde aldri tenkt noe på årsaken til at jeg hadde så mye vondt, sier Schwabe Mauseth.

For smerter og pustevansker hadde hun mye av.

- Jeg hadde ingen mistanke om at noe var galt, men jeg plagdes mye med smerter. Det kjentes ut som strekksmerter. Smertene var der fra jeg sto opp om morgenen og til jeg la meg om kvelden. I tillegg hadde jeg pustevansker som ble særlig tydelige når jeg trente eller anstrengte meg. Det føltes som om jeg hadde astma, sier Schwabe Mauseth.

Operasjon var eneste alternativ

Da hun kom inn til spesialisten, ble skjevheten målt til 65 grader - altså alvorlig grad av skjevhet. Mange får behandling med korsett, men i Schwabe Mauseths tilfelle var legene klare på at det ikke fantes andre alternativer enn operasjon.

Les også: Behandling av skoliose

I løpet av sommerferien økte skjevheten i ryggen fra 65 grader til 85 grader.

En operasjon der man korrigerer ryggskjevheten og stiver av ryggsøylen i en mer gunstig posisjon er et stort inngrep. Ulike kirurgiske metoder brukes. Hos pasienter som ikke er ferdig utvokst brukes instrumenter/utstyr (titan stag og skruer) som gjør det mulig å strekke ryggen samtidig som den vokser. Dersom ryggen er ferdig utvokst brukes ofte skruer og kroker, og det transplanteres benvev for å få ryggvirvlene til å gro sammen.

Schwabe Mauseth fikk god og detaljert informasjon fra legene på sykehuset om operasjonen hun skulle gjennom.

- Jeg tenkte mye på det på forhånd. Det var skummelt, og jeg grudde meg veldig til smertene, sier hun.

Startet treningen dagen etter

Operasjonen ble utsatt to ganger. Ved tredje innkalling ble operasjonen gjennomført.

- Før operasjonen husker jeg at jeg lå og så på en skjerm i taket med røntgenbildet mitt. Jeg så godt at ryggen min var ganske skjev. Legene jobbet med noen ledninger og småpratet litt. De fortalte meg at det kom til å gå bra, sier Schwabe Mauseth.

Operasjonen varte i 11 timer.

- Det mest utrolige med operasjonen var at jeg vokste syv centimeter på elleve timer. Det var en merkelig opplevelse, sier hun.

Etter operasjonen hadde hun mye smerter, særlig i hofteområdet. Det var i dette området hun hadde hatt mest knekk i ryggen.

- Opptreningen startet allerede dagen etter operasjonen. Første øvelse var å sitte på sengekanten i så og så mange minutter. Neste fase i opptreningen gikk ut på at jeg skulle stå i et gitt antall minutter. Da jeg klarte det, begynte gåtreningen. Til å begynne med fikk jeg et apparat som jeg støttet meg til under treningen, sier Schwabe Mauseth.

- Ganske stort og fantastisk

Hun var innlagt på sykehuset i 11 dager. I den første perioden fikk hun smertestillende medisin hver tredje time.

- Etter det dro jeg hjem og trente videre selv, med oppfølgingstimer hos fysioterapeut. Det tok tre måneder før jeg klarte å gjøre alle hverdagsaktiviteter selv. Gym ble jeg fritatt fra i seks måneder. Den beste treningen jeg kunne gjøre, var å gå, sier Schwabe Mauseth.

Hun er veldig fornøyd med utfallet.

- I dag har jeg ingen smerter eller pusteproblemer lenger. Jeg tenker at det jeg har vært igjennom er ganske stort og fantastisk, og at kirurgene var utrolig flinke som fikk det til, sier Schwabe Mauseth.