Intervju

Svettekjertelbetennelse - å leve med

- I voksen alder kan jeg forklare hvorfor jeg har disse byllene, men som usikker tenåring klarte jeg ikke å gjøre det, sier Geir Karlsen. For smertene, byllene og plagene knyttet til tilstanden førte også til mobbing. Gjennom å spre kunnskap om tilstanden, håper han at flere får forståelse for dem som er rammet.

Svettekjertelbetennelse, også kalt hidradenitis suppurativa eller hidrosadenitt, er en tilstand som i stor grad kan forrige livskvaliteten, på samme måte som for eksempel psoriasis. Tilstanden rammer ca. en prosent av befolkningen, og er en betennelse i hårsekkene i områder på kroppen med svettekjertler. Tilstanden gir smertefulle byller, kuler og kviser, og den er i de fleste tilfeller en tilbakevendende plage som i stor grad kan gå utover hverdagen.

Her kan du lese mer om svettekjertelbetennelse

Hos Geir Karlsen (34) fra Rakkestad slo tilstanden ut da han var i 15-års alderen.

- Det begynte som et utslett i lysken. Jeg trodde det var noe pubertalt, og tenkte ikke så mye over det i første omgang, sier Karlsen.

Fikk svettekjertlene fjernet

To år senere forsto han at det måtte være noe mer alvorlig enn tenåringskviser.

- Da hadde det spredd seg slik at det også var under armene. Det var så stort og så smertefullt at jeg skjønte at det var noe som ikke stemte. Hos fastlegen fikk jeg diagnosen hidradenitis suppurativa/ svettekjertelbetennelse og jeg ble henvist til dagkirurgisk behandling på Sarpsborg sykehus. Der ble svettekjertlene under armene fjernet, sier Karlsen.

På grunn av tendensen til tilbakefall, blir kirurgisk behandling ofte anbefalt hvis du har hatt mer enn 2-3 episoder. Operasjon er den eneste behandlingen som kan helbrede tilstanden, men den kan ikke forhindre at nye betennelser dukker opp på andre steder. Hos Karlsen førte operasjonen til noen år uten utbrudd. Så begynte det å utvikle seg på nytt - denne gangen ved halebeinet.

- Jeg forsto ganske fort hva det var. Symptomene var lette å kjenne igjen. Du får byller, kviselignende hevelser på kroppen - gjerne der hud ligger an mot hud. Det er dette som gjør at endel leger blander det med sterk akne. Det er en veldig smertefull tilstand å ha, du kjenner det hele tiden, sier Karlsen.

Neste side