Intervju

Å leve med trigeminusnevralgi

Anne Kirsti Andresen rotfylte og trakk tre tenner før det ble klart at de intense, huggende, gjentatte kjevesmertene ikke hadde noe med tennene å gjøre. Positive tanker og hobbier hjelper henne gjennom smertene - og bidrar også til å holde for tidlig fødte barn varme.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De intense kjevesmertene kom for første gang i 1989, da Anne Kirsti Andresen var 42 år. Til å begynne med trodde hun smertene skrev seg fra en dårlig tann.

- Jeg ble enig med tannlegen om at hun skulle rotfylle tanna som jeg mistenkte forårsakte smertene, men det hjalp ikke. Så tok vi tanna ved siden av den også, og den ved siden av den igjen. Da det ikke hjalp, trakk tannlegen den tannen vi først mistenkte, men det lettet heller ikke på smertene, sier Andresen.

De to andre mistenkte tennene ble også trukket, men de intense smertehoggene vedvarte. Fastlegen forsto heller ikke hva det kunne være. Til slutt ble hun henvist av tannlegen til Tannlegehøyskolen.

Skremt

- Der var det en eldre tannlege som stilte diagnosen - trigeminusnevralgi. Jeg hadde aldri hørt om det før, og forsto ikke hva det var. Men mannen min er veldig interessert i sykdomslære, og han fant informasjon til meg om sykdommen, både i bøker og på nett. Jeg ble litt skremt da jeg leste det, sier Andresen.

Trigeminusnevralgi er anfall med intense, korte, skarpe, lynende eller gjennomborende smerter i deler av ansiktets følenerve, trigeminusnerven. Sykdommen er sjelden, men forekomsten øker med alderen. Den rammer som regel personer over 50 år, og rammer kvinner noe hyppigere enn menn. Tilstanden er vanligvis ensidig. Her kan du lese mer om sykdommen.

- Det var ikke så ille i starten, men med tiden ble det ble verre. I dag har jeg både type 1 og type 2. Type 1 gir kortvarige, intense smerteanfall, mens type 2 gir vedvarende smerter i samme område. Type 2 er nesten den verste, for den gir meg aldri fred, sier Andresen.

Neste side