Det er seks år siden Geir Elmgren (64) oppsøkte lege på grunn av det han trodde var prostatabesvær. Han urinerte mye, men han var ikke noe særlig plaget med tørste. Diagnosen han fikk var en annen - han hadde type 2-diabetes.
- Det var en skikkelig overraskelse. Jeg mente selv at jeg ikke var en typisk person som ble rammet av type 2-diabetes. Jeg har vært slank hele livet. Jeg har drevet med idrett, jakt og fiske, og har gått mye i fjellet. Det var ingenting som tilsa at jeg skulle få en livsstilssykdom, sier Elmgren.
Han grublet endel på hvorfor han likevel fikk denne sykdommen, og han fikk svar på dette hos legen.
- Det spiller større rolle om du har genene for å få type 2-diabetes, enn hva slags livsstil du har. Det svaret er det greit å slå seg til ro med, sier han.
Store endringer i kostholdet
Han har opplevd få reaksjoner fra andre på at han fikk type 2-diabetes.
- "Ja, men du som er så slank", har jeg fått høre fra en del. Det tyder på at folk har en oppfatning av at det er en livsstilssykdom, sier Elmgren.
Han tror selv at han var syk i lang tid før han fikk diagnosen.
- På fjellturer var det alltid jeg som måtte stoppe først, for å spise og fordi jeg var sliten. Derfor er jeg overbevist om at jeg var syk i mange år før det ble påvist, sier Elmgren.
Sykdommen har ført til flere forandringer i livet.
- Jeg trodde jeg spiste sunt før også, men jeg har gjort store forandringer i kostholdet, med særlig fokus på sukker. Jeg spiser mindre søtt, og mer grønnsaker og fisk. Akkurat det som alle burde gjøre. I og med at jeg ikke drikker brus, og ikke er glad i sjokolade, føler jeg ikke at jeg forsaker noe. Mange som har diabetes, får et enormt sukkerbehov, men jeg har vært heldig. Når det gjelder trening og mosjon, er det likt som før. Jeg trener litt hver dag, går turer til fots eller på ski. Totalt trener jeg i 3 1/2 til 4 timer i uken, sier Elmgren.