Intervju

Ufrivillig barnløshet, å leve med

- Jeg har fått mange kommentarer om at den biologiske klokka tikker. Det er vanskelig når jeg allerede legger sånn press på meg selv, sier "Anne". Hun har forsøkt å bli gravid i seks år - uten en eneste positiv graviditetstest.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I Norge er det omtrent 3000 par hvert år som vil få problemer med å oppnå graviditet. For et gjennomsnittlig par der kvinnen er under 35 år, vil det ta fire til seks måneder før de oppnår graviditet. Det er ikke uvanlig at det tar opptil to år å bli gravid.

Forsøkt å bli gravid i seks år

"Anne" (30) har ønsket seg barn i mange år. Hun og samboeren har forsøkt å bli gravide i snart tre år, men før den tid hadde også hun og eks-samboeren flere års forsøk bak seg.

- Jeg har forsøkt å bli gravid siden jeg var 24 år. Jeg og noen venninner hadde planlagt å bli gravide på samme tid, men slik ble det ikke, sier Anne.

Overraskelsen var stor da stadig flere i venninnegjengen ble gravide, men ikke hun. I 2012, da hun var 26 år, søkte hun hjelp hos fastlegen for første gang.

- Da var det allerede mye som hadde begynt å skurre i forholdet mellom meg og min eks-samboer. Utredningen varte i ett år. Det gikk veldig sakte, og vi fikk aldri svar på hva som var galt. Jeg satt igjen med mange ubesvarte spørsmål, sier Anne.

I forbindelse med utredningen ble det tatt blodprøver og innvendig ultralyd.

- I tillegg fikk jeg prøve Pergotime (som stimulerer kvinnens eggproduksjon). De var ikke interesserte i å undersøke mer, sier Anne.

Neste side