Sigarettrøyk inneholder mer enn 4000 forskjellige kjemikalier med nikotin som hovedkomponent. Nikotin er en naturlig forekommende fargeløs væske som kommer fra tobakksplanten. Nikotin anses å være et avhengighetsskapende stoff, noe som gjør sigarettrøyking til den hyppigste formen for nikotinavhengighet.
Sigarettrøyking er skyld i mange unngåelige sykdommer over hele verden. Effekten som nikotin har på hjernen og kroppen, er kompleks. Med hver sigarett inntar en røyker ca. 1 til 2 mg nikotin. Røykeren opplever umiddelbart en stimulering etter eksponering for nikotin, som følge av dets stimulering av binyrene, noe som øker utskillelsen i kroppen av adrenalin. Adrenalinbruset stimulerer kroppen og øker blodtrykket, åndedrettet og hjertefrekvensen.
Nikotin forårsaker også frigjøring av dopamin i hjernen – dopamin er et kjemikalium som kan utløse velbehag. Frigjøringen av dopamin gjør at røkeren opplever en følelse av vellyst eller eufori etter eksponering for nikotin, på samme måte som andre psykoaktive stoffer. Følelsen av å bli oppkvikket og eufori forsterker nikotinets vanedannende effekt.
Gjentatte eksponeringer for nikotin fører til utvikling av toleranse, en tilstand der stadig høyere doser behøves for å oppnå samme stimulerende effekt. Når kroppen ikke tilføres nok nikotin, vil røykeren oppleve tegn på abstinens.
Disse symptomene inkluderer nedsatt hjertefrekvens, konsentrasjonsvansker, nervøsitet, hodepine, økt matlyst og vektøkning, søvnløshet, irritabilitet og depresjon. Slike symptomer vil avta over tid, men nikotinabstinensen gjør det vanskelig for de fleste mennesker å slutte og røyke.
Det finnes imidlertid mange ressurser og teknikker for å hjelpe personer som ønsker å slutte. Ta kontakt med legen din for informasjon om disse ressursene.