Video

Åreknuter - animasjon

Det er tre typer blodårer i kroppen: arterier, som frakter oksygenrikt blod fra hjertet til kroppen; kapillærer, der oksygen og næringsrikt blod utveksles med brukt blod fra kroppsvevet; og vener, som fullfører sirkelen og frakter det brukte blodet tilbake til hjertet.

Mens hjertet skaper det trykket som kreves for å sende blodet rundt i arteriene, sikrer enveis-klaffer på innsiden av venene at blodet der drives mot hjertet. Hvis disse klaffene svikter, blir venene overfylte med blod; de kan krølle seg og ese ut, og de blir synlige på hudoverflaten, særlig i leggene og på føttene. Denne tilstanden, som hos noen gir ubehag, er svært vanlig, særlig blant kvinner. Hovne ben, kløe, brenning, verking og synlige små, blodsprengte kar ("edderkoppårer") følger ofte med denne tilstanden.

Arv er den viktigste risikofaktoren for å utvikle åreknuter og edderkoppårer. Dog kan graviditet, lange perioder med stående arbeid, overvekt og aldring også bidra. Vener som er ubehagelige eller oppleves kosmetisk skjemmende, kan behandles med ulike tiltak som kompresjonsstrømper, laser eller kirurgi. Dersom du har åreknuter, bør du eventuelt diskutere behandlingsmulighetene med legen din.