Video

Atherektomi, fjerning av plakk - animasjon

Hjertet er en muskel som kontinuerlig pumper blod til resten av kroppen. Koronararteriene forsyner hjertet selv med nødvendig oksygen og næringsstoffer som det behøver for å fungere effektivt.

Over tid, og av ulike grunner, kan fettavleiringer kalt plakk bygge seg opp på innsiden av arteriene, redusere passasjen og innsnevre arteriene. En slik hemming av blodforsyningen reduserer arterienes evne til å levere oksygen og næringsstoffer til hjertet og kroppen. Atherektomi er en generell betegnelse på en gruppe prosedyrer som åpner tilstoppede arterier ved å slipe ned eller fjerne plakk.

I forbindelse med en atherektomi lages et snitt i lysken slik at en får tilgang til lårpulsåren. En ledestreng settes inn i arterien og føres oppover hovedpulsåren og ut i koronararterien til det stedet blokkeringen er. Et kateter utstyrt med en spesialkniv på tuppen føres inn langs ledestrengen. Det finnes tre hovedtyper prosedyrer for en atherektomi, hver av dem bruker en bestemt type kniv på kateteret.

Rotasjons-atherektomi, også kalt rotablator, er en vanlig type atherektomi. Ved denne prosedyren har kateteret et diamantborr på tuppen som føres frem til blokkeringen. Mens borret spinner på meget høy hastighet, males det harde plakket til bittesmå partikler som trygt kan fjernes av kroppen selv.

Retningsbestemt atherektomi er laget for å fjerne ansamlinger av mykere plakk. Etter innsetting av kateter blåses en ballong opp inne i åren og et roterende knivblad rettes mot plakket. Bladet kutter vekk plakket og lagrer bitene i et spesialkammer. Ballongen tømmes og plakket fjernes sammen med kammeret når kateteret trekkes ut.

Transluminal ekstraksjon er et vakumutstyr som ikke bare bruker et roterende blad til å kutte opp plakket, men som også bruker vakum til å suge opp bitene gjennom kateteret.

Vil du vite mer?