Video

Blodpropp i lungene, lungeemboli - animasjon

Sirkulasjonssystemet frakter blod gjennom kroppen via et intrikat nettverk av arterier og vener. Venesystemet er den delen av sirkulasjonen som bruker venene til å frakte brukt, eller oksygenfattig, blod til hjertet og lungene.

Noen ganger kan uregelmessigheter i veggen på en vene – særlig i områder med langsom blodstrøm, som i området rundt en veneklaff – medføre dannelse av en blodpropp eller trombe. Når en slik blodpropp har dannet seg, vil den øke i størrelse fordi fibrin og røde blodceller fester seg til proppen og gjør at tromben vokser inne i venen.

Foruten å forårsake betennelsesreaksjon (inflammasjon) i venen og hindre blodstrømmen, er det en klar risiko for at hele eller deler av den venøse tromben kan løsne og følge med blodstrømmen. Slike tromber som flyter med blodet – en emboli - kan passere gjennom hjertet og til slutt kile seg fast i en av de små blodårene i lungene.

En slik fastkilet blodpropp kalles en lungeemboli og kan hindre blodstrømmen til lungene og føre til kortpusthet, svimmelhet, hoste og brystsmerte. Akutt lungeemboli er en medisinsk krisesituasjon som krever umiddelbar behandling.

Vil du vite mer?