Video

Blodpropp i lungene, lungeemboli

Sirkulasjonssystemet frakter blod gjennom kroppen via et intrikat nettverk av arterier og vener. Venesystemet er den delen av sirkulasjonen som bruker venene til å frakte brukt, eller oksygenfattig, blod til hjertet og lungene.

Noen ganger kan uregelmessigheter i veggen på en vene – særlig i områder med langsom blodstrøm, som i området rundt en veneklaff – medføre dannelse av en blodpropp eller trombe. Når en slik blodpropp har dannet seg, vil den øke i størrelse fordi fibrin og røde blodceller fester seg til proppen og gjør at tromben vokser inne i venen.

Foruten å forårsake betennelsesreaksjon (inflammasjon) i venen og hindre blodstrømmen, er det en klar risiko for at hele eller deler av den venøse tromben kan løsne og følge med blodstrømmen. Slike tromber som flyter med blodet – en emboli - kan passere gjennom hjertet og til slutt kile seg fast i en av de små blodårene i lungene.

En slik fastkilet blodpropp kalles en lungeemboli og kan hindre blodstrømmen til lungene og føre til kortpusthet, svimmelhet, hoste og brystsmerte. Akutt lungeemboli er en medisinsk krisesituasjon som krever umiddelbar behandling.