Video

Bypasskirurgi av hjertet - animasjon

Hjertet er en muskel som pumper oksygenrikt blod og næringsstoffer ut til kroppens celler. Men hjertet selv behøver også disse livsnødvendige næringsstoffene for å fungere. Det mottar blod fra koronararteriene, også kalt kransårene. Koronar betyr ”krone” eller ”krans” – arteriene ligger som en krone eller krans rundt hjertemuskelen.

Koronararteriene sørger for næring til hjertet, men dersom de blir trange eller blokkerte på grunn av avleiring av fettholdige plakk, vil blodstrømmen og næringstilførselen til deler av hjertet minske eller stoppe opp. Når det skjer, vil cellene i denne delen av hjertet dø, noe som etterlater et hjerte med utilstrekkelig blod- og næringstilførsel til å kunne fungere godt. Fysisk aktivitet og riktig kosthold er avgjørende for å hindre utvikling av hjertesykdom. Noen ganger er imidlertid kirurgi nødvendig for å reparere skadene forårsaket av hjertesykdom.

Bypass kirurgi i hjertet innebærer transplantasjon av blodårer der en arterie eller vene tas fra leggen, festes til hovedpulsåren aorta og brukes til å skape en ny blodåre til hjertet forbi de blokkerte partiene på de syke koronararteriene.

Operasjonen er ikke komplikasjonsfri. Det er derfor viktig at kirurg og pasient drøfter disse forholdene før operasjonen.

Vil du vite mer?