Video

EKG - animasjon

Hjertet er en muskel som trekker seg regelmessig sammen og pumper oksygen- og næringsrikt blod ut i kroppen. Hvert hjerteslag utløses av et elektrisk signal som passerer gjennom hjertemuskelen (myokard).

For å undersøke hvor godt hjertet fungerer, tas ofte et elektrokardiogram eller EKG. Under denne testen festes elektroder til brystveggen og hjertets elektriske signaler måles. Som regel festes elektrodene også til armer og ben.

De elektriske signalene følger en bestemt rute gjennom hjertet og starter på et sted som kalles SA-knuten i øvre del av høyre forkammer eller atrium. Signalet brer seg så utover i veggen på både høyre og venstre atrium, atriene trekker seg sammen og skyver blod inn i hjertekamrene eller ventriklene.

Det elektriske signalet passerer inn i ventriklene via AV-knuten og brer seg så nedover i skilleveggen mellom de to ventriklene. Til slutt brer signalet seg oppover i ventriklene, som så trekker seg sammen og pumper blod ut i lungene og kroppen. Endringer fra det normale elektriske mønsteret kan tyde på hjerteskade enten som følge av et hjerteinfarkt eller hjertesykdom.

I noen tilfeller utfører pasienten en belastning mens EKG’et blir registrert. En slik belastning innebærer som regel å sykle på ergometersykkel, gå eller noen ganger å løpe på en tredemølle med økende belastning mens EKG’et blir tatt. Denne testen gjør det mulig for legen å bedømme hjertets elektriske aktivitet under fysisk belastning, samt påvise eventuelle tegn på trange koronararterier.

Vil du vite mer?