Video

Hjertets ledningssystem - animasjon

Hjertet er en muskel som kontinuerlig pumper blod til resten av kroppen. Det vi vanligvis kaller et hjerteslag er faktisk en rytmisk sammentrekning av hjertets fire hjertekammer. Hvert hjerteslag er stimulert av elektriske signaler som brer seg ut i et eget nerveledningsnett i hjertet. Disse signalene kan fanges opp og registreres på et elektrokardiogram eller EKG.

Hjertets elektriske signal begynner i sino-atrial-knuten, eller SA-knuten, som er lokalisert høyt oppe i høyre forkammer eller atrium. Signalet brer seg så til både høyre og venstre atrium, får atriene til å trekke seg sammen og blodet skyves inn i hjertekamrene eller ventriklene.

Det elektriske signalet fortsetter inne i ventriklene via atrioventrikulærknuten, eller AV-knuten, og så ned i det vevet som skiller de to ventriklene, noe som kalles His bundt. Signalet fortsetter ned denne bundten og får ventriklene til å trekke seg sammen og pumpe blod til lungene og kroppen, og dermed fullføres hjerteslaget.

Ledningssystemet fungerer som kroppens egen pacemaker og holder hjertet gående med en normal hastighet på 60 til 100 slag per minutt. Hvis aktiviteten til dette systemet avbrytes, som følge av skade på hjertet eller andre medisinske tilstander, kan det få hjertet til å slå med en unormal hastighet eller med en uregelmessig rytme. Om dette skjer, vil blodstrømmen til hjernen og andre deler av kroppen bli nedsatt.

Vil du vite mer?