Video

OPCAB, hjerte-lunge maskin - animasjon

Koronar bypass er en vanlig prosedyre som kobler om blodstrømmen til hjertet slik at den går forbi en blokkert koronararterie. Under de fleste bypass-operasjonene stoppes hjertet og en hjerte-lunge maskin tar over arbeidet for hjertet og lungene.

Selv om de fleste tradisjonelle bypass-operasjonene er vellykkede, hender det at pasienter opplever forbigående hukommelsestap eller andre bivirkninger som kan forbindes med hjerte-lunge maskinen.

”Off-pump coronary artery bypass surgery” eller forkortet ”OPCAB” gjør det mulig for kirurgen å utføre bypass-operasjon uten å stoppe hjertet. Ved en form for OPCAB åpnes brystet og kirurgen bruker et stabiliserende utstyr som begrenser hjertets bevegelser.

Et lite bånd plasseres rundt den blokkerte arterien for å stoppe blodstrømmen. Et blodkar tatt fra en annen del av kroppen, sys inn mellom hovedpulsåren og til et punkt på koronararterien forbi blokkeringen. Klemmene løsnes og blodstrømmen går nå gjennom den reparerte arterien.

Noen pasienter kan være kandidater for en mindre invasiv versjon av OPCAB. Denne kalles MIDCAB, ”minimally invasive coronary artery bypass”. Et lite hull lages da i venstre side av pasientens bryst. Hjertet stabiliseres og pasientens brystarterie (arteria mammaria) brukes til å føre blodet forbi blokkeringen i koronararterien.

 Vil du vite mer?