Video

Skjoldkjertelsykdom (tyreoideasykdom) - animasjon

Skjoldkjertelen, tyreoidea, er en av flere kjertler i hormonsystemet. Det er en kjertel med sommerfugl-form som befinner seg på forsiden av nedre del av halsen. Kjertlene i hormonsystemet kontrollerer mange av kroppens funksjoner via kjemiske substanser som vi kaller hormoner. Disse hormonene frigjøres til blodstrømmen der de kan sirkulere og bringes ut til alle kroppens organer hvor de regulerer funksjonen til de ulike organene og organsystemene.

Hormonene som produseres av tyreoidea, regulerer hvordan kroppens celler bruker energi og hvor raskt forbrenningen i kroppen foregår. Kjertelen påvirker også veksten av hår og ben, kroppsvekten, temperaturen og energinivået, samt funksjonen til hjertet og fordøyelsessystemet. Tyreoideasykdom er en meget vanlig hormonforstyrrelse, særlig hos kvinner.

For lavt stoffskifte, hypotyreose, er en sykdom der tyreoidea produserer færre hormoner enn det som behøves for normal kroppsfunksjon. Symptomer kan være tynne, skjøre negler og hår, vektøkning, slapphet, lav puls, forstoppelse og kuldefølelse.

For høyt stoffskifte, hypertyreose eller tyreotoksikose, er en sykdom der tyreoidea produserer for mye hormon. Symptomene kan være hårtap, vekttap, høy puls, nervøsitet, løs mage, svettetendens og mensstruasjonsforstyrrelser.

Legen kan i mange tilfeller stille diagnosen på grunnlag av symptomene alene, ved å kjenne på halsen om det er forandringer i tyreoidea og ved hjelp av blodprøver som forteller om mengden av tyreoideahormoner i blodet.

Vil du vite mer?