Video

Akne, kviser - animasjon

Huden inneholder mange små hårfollikler eller porer. Hver pore inneholder et hår og en klaseformet talgkjertel. Talgkjertler produserer et oljestoff som kalles sebum, som normalt skilles ut av poren for å smøre håret og huden.

Akne oppstår når en pore blir plugget igjen på grunn av for mye sebum og døde hudceller. Hvis poren blir bare delvis plugget igjen, og utførselsgangen til hudens overflate forblir åpen, kalles den mørke overflaten til det inntørkede sebumet for svarte komedoner. Hvis gangen til hudens overflate er blokkert, blir poren infisert og betent, noe som gir en rød, svullen, pussfylt klump som kalles en kvise. Dypere og alvorligere infeksjoner kan føre til harde knuter under hudoverflaten som kalles cyster.

Mennesker i alle aldre kan få akne, og de fleste har akne noen ganger i løpet av livet. Ofte opptrer akne i pubertetsårene og på bestemte dager i kvinnens menstruasjonssyklus som følge av økt hormonproduksjon.

Akne kan ofte holdes i sjakk ved å vaske seg med en mild såpe og ved å bruke håndkjøpspreparat fra apoteket. Dog, dersom akneplagene er vedvarende, omfattende og ubehagelige, eller de lager arr, kan legebehandling være påkrevd.

Vil du vite mer?