Video

Flatlus - animasjon

Området rundt kjønnsorganene hos voksne menn og kvinner er ofte dekket av tettvoksende kjønnshår. Ved smitte, infestasjon, kan disse hårene bli tilholdssted for flatlus, som resultat av seksuell kontakt med, eller ved å dele klær eller sengetøy med en person som allerede har flatlus.

Flatlusa er brunfarget og omtrent på størrelse med et nålehode. Den er forholdsvis flat og kan se ut som en liten krabbe.

Lusa har klør som hjelper den til å holde seg fast i kjønnshårene, der de kan legge sine egg. Eggene ser ut som små brune prikker og er godt festet til nedre del av hårene nær huden. Voksne lus lever av menneskeblod ved å bite gjennom huden. Når lusa ernærer seg av menneskeblod, vil proteiner fra dens spytt overføres til huden.

Når en person har vært infestert i flere dager, eller hvis vedkommende tidligere har vært infestert, vil proteinene bli gjenkjent av antistoffer i huden, og det frigis kjemikalier som forårsaker kløe og betennelse i det infesterte området. Infestasjon med flatlus lar seg enkelt behandle med medisin.

Vil du vite mer?