Video

Herpes - animasjon

Herpes, eller herpes simplex, er en virusinfeksjon som forårsaker sår som oftest dukker opp i ansiktet eller på kjønnsorganene. Det finnes to spesifikke typer herpesinfeksjon.

Infeksjon med herpes simplex virus 1 (HSV-1) er vanligvis forbundet med forkjølelsessår på lepper, i munnen eller i ansiktet. Disse sårene opptrer som små blemmer som etter hvert blir skorpebelagt. Infeksjonen oppstår gjerne i barndommen og overføres med spytt.

Infeksjon med herpes simplex virus 2 (HSV-2) finnes på kjønnsorganene og er en seksuelt overført sykdom. Den viser seg som sår på penis, pungen, kjønnsleppene, i skjeden, på øvre del av lårene, på seteballene eller rundt endetarmsåpningen. Symptomer på begge typer herpes kan variere fra milde til heftige. Ja, faktisk er det slik at noen mennesker har så beskjedne symptomer at det ikke går opp for dem at de har herpes.

Selv om en person med herpes ikke opplever utvendige tegn på viruset, så er viruset inne i kroppen. Virus kan reaktiveres av stress eller sykdom, og det kan spre seg via hud-til-hud kontakt. Smitte er mulig selv om det ikke finnes synlige tegn til sykdommen. Herpes kan overføres til spedbarn under fødselen hvis barnet kommer i direkte kontakt med viruset. Det finnes ingen helbredende behandling, men medisiner kan dempe plagene ved utbrudd.

Vil du vite mer?