Video

Øvre luftveisinfeksjon - animasjon

En øvre luftveisinfeksjon er et annet uttrykk for å si at man er forkjølet. En forkjølelse er en mild infeksjon i nese og hals. Under normal pusting passerer luft gjennom nesen, luftrøret, bronkiene og etterhvert ned i stadig trangere luftveier. Flere mekanismer i luftveiene skal forhindre at fremmedlegemer og organismer trenger inn i lungene der de kan forårsake sykdom.

Én mekanisme involverer slim som dekker innsiden av nesen og som fanger opp uønskede mikroorganismer som kan komme inn i luftveiene. Cilier er tynne hår som også hjelper til å beskytte kroppen mot mikroorganismer ved å skyve ut skadelige partikler som fanges opp av slimhinnen.

Dersom skadelige mikroorganismer slipper forbi disse forsvarsmekanismene og kommer lengre nede i luftveiene, kan de nå helt ned i alveolene, de bittesmå lungesekkene. Her kan hvite blodceller ta opp kampen mot uønskede organismer. På dette tidspunkt oppstår de klassiske symptomene på forkjølelse: betennelse, hevelse og irritasjon i slimhinnene, nysing og sår hals.

Øvre luftveisinfeksjoner kan spre seg ved direkte kontakt, ved å utsettes for luftbårne partikler eller ved å ta på forurensede overflater og deretter gni seg i nesen eller øynene.

Vil du vite mer?