Video

Bekkeninfeksjon - animasjon

Det kvinnelige forplantningssystemet består av eggstokker, eggledere, livmor og skjede. Disse organene er sårbare for bakterieinfeksjoner som kan skyldes dårlig hygiene eller seksuelt overførte sykdommer.

Klamydia og gonoré eksempelvis skyldes bakterier som kommer inn i skjeden under samleie. Disse bakteriene formerer seg i det varme, fuktige klimaet i skjeden og forårsaker betennelse, smerte og utflod. Ubehandlet kan bakterielle infeksjoner i skjeden spre seg til andre innvendige organer. For eksempel kan bakterier trenge inn i livmoren via livmorhalsen.

Hvis det skjer, kan bakteriene infisere egglederne der bakteriene kan fortsette å formere seg og på sikt føre til dannelse av arrvev. Fra egglederne kan infeksjonen også spre seg til eggstokkene, samt til andre strukturer i bukhulen som urinblæren, tarmene og bukhinnen i bekkenet.

Akutt bekkeninfeksjon omfatter betennelse i livmorslimhinnen, egglederne og eggstokkene. Symptomene kan være utflod fra skjeden, vedvarende bekkensmerter og feber.

Den alvorligste konsekvensen av en akutt bekkeninfeksjon er de mulige arrforandringene i egglederne. Arrvev fra infeksjonen kan vanskeliggjøre passasjen av egg gjennom egglederen slik at egget ikke kommer ned i livmoren. Resultatet blir infertilitet, manglende evne til å bli befruktet, fordi spermiene ikke når frem til egget, eller det kan føre til graviditet utenfor livmoren, en medisinsk akuttsituasjon, der egget blir befruktet, men starter å vokse inne i egglederen.

Hvis du har symptomer på seksuelt overført sykdom eller akutt bekkeninfeksjon, bør du søke medisinsk hjelp. Tidlig diagnose og behandling er avgjørende for å forhindre et ugunstig medisinsk utfall.

Vil du vite mer?