Video

Brystkreft - animasjon

Det kvinnelige bryst består først og fremst av fettvev og melkekjertler. Melkekjertlene dreneres til melkegangene som fører frem til brystvorten. Under graviditet øker melkekjertlene i størrelse for å gjøre seg klar for melkeproduksjon. Denne prosessen reguleres av hormoner.

Brystkreft er en ondartet svulst i brystkjertelen. Det er en av de vanligste årsakene til død av kreft hos kvinner. Tidlig oppdagelse av svulsten gjennom regelmessige egenundersøkelser av brystene og mammografi er nøkkelen til en bedre prognose. Gjennom at du selv oppdager uregelmessigheter som små knuter eller klumper, kan sykdommen oppdages før den har fått sjansen til å spre seg. Faren med alle typer kreftsykdom, og særlig med brystkreft, er at sykdommen kan spre seg raskt når den har trengt inn i lymfesystemet. Lymfesystemet utgjør en perfekt måte for kreftceller til å spre seg rundt i kroppen.

Vi tilføyer at spredning av brystkreft skjer oftest ved at tumorceller invaderer lymfekar og metastaserer til lymfeknuter i nærheten. Sykdommen kan også spres hematogent (med blodet), og gi metastaser i skjelett, lungepleura, lever, eller andre organer. Av disse er spredning til skjelett vanligst.

Vil du vite mer?