Video

Egenundersøkelse av brystene - animasjon

Hovedbudskapet i animasjonen er gyldig, men detaljer kan være utdatert etter produksjonsdato.

Altfor ofte oppdages brystkreft etter at sykdommen har spredd seg til andre områder av kroppen. Regelmessige egenundersøkelser av brystene er et viktig tiltak for å kunne oppdage kreftsykdom tidligere.

Kvinnens bryst består i hovedsak av fettvev og melkekjertler. Melkekjertlene dreneres via små kanaler til brystvorten. Under graviditet vil brystkjertlene svelle ut fordi de klargjøres for melkeproduksjon. Melkekjertlene er også det stedet der de fleste tilfeller av brystkreft starter.

Det anbefales å foreta egenundersøkelse av brystene på samme tid hver måned, like etter at menstruasjonen er over. Første trinn i brystundersøkelsen er å studere brystenes utseende: Stå foran et speil med hendene på hoftene. Se på brystene og legg spesielt vekt på å se etter hudforandringer som rødhet, hevelse, sammensnurpinger og om det er forandringer i brystvorten – innsynkning, skjelling, utflod. Hev så hendene over hodet og sjekk igjen om det er forandringer i utseende eller form på brystene.

Det er tre vanlige metoder for de neste to trinnene i undersøkelsen. De er alle effektive, men du kan forsøke alle for å finne ut hvilken som passer best for deg. Uansett valg av metode, så er hensikten å føle over hele brystområdet både i stående (ev. sittende) og liggende posisjon, og å merke seg enhver forandring som oppstår i brystet fra måned til måned. Når du kjenner på brystet, skal det være mykt og glatt når du presser mot det, som en ekstra fast sovepute.

Linjemetoden for å kjenne på brystet innebærer å bruke fingertuppene på de tre midtre fingrene og bevege dem langs en loddrett linje. Start i armhulen og beveg fingrene ned til under brystet. Flytt fingrene litt lenger inn og beveg fingrene langsomt opp. Gjenta denne opp og ned bevegelsen inntil hele brystet og armhulen er undersøkt.

Sirkelmetoden betyr at du beveger de tre midtre fingrene i sirkler. Start i ytterkanten av brystet og arbeid deg langsomt innover mot brystvorten. Vær påpasselig med å sjekke også armhulen og øvre del av brystveggen.

Den siste metoden innebærer å kjenne på brystet i sektorer. Bruk de tre midtre fingrene og begynn i ytterkanten av brystet og beveg deg innover mot brystvorten. Gå så tilbake til ytterkanten og sjekk neste sektor av brystet. Gjenta denne prosedyren til hele brystet er undersøkt. Nok en gang, sjekk armhulen og øvre del av brystveggen.

Dersom du merker forandringer eller en klump eller en liten, hard knute, bør du kontakte legen din. De fleste forandringene er ufarlige, men noen ganger kan forklaringen være begynnende brystkreft. Legen avgjør om det er behov for å gjøre mammografi.

Vil du vite mer?