Video

Endometriose - animasjon

Endometriose er en forstyrrelse i de kvinnelige forplantningsorganer. Livmoren er sammensatt av tre lag: Det ytre laget (perimetriet), det midtre laget (myometriet) og det indre laget, endometriet.

Hver måned under kvinnens menstruasjonssyklus vokser endometriet i tykkelse og forbereder seg på implantasjon av et befruktet egg. Endometriet når sin fulle tykkelse på det tidspunktet eggløsningen skjer. Hvis egget er befruktet, fester det seg til det fortykkede endometriet. Hvis egget imidlertid ikke blir befruktet, blir endometrielaget avstøtt som en normal hendelse i menstruasjonssyklus.

Endometriose er en tilstand der endometrieceller fester seg til vev utenfor livmoren, slik som egglederne, eggstokkene, tynntarm og tykktarm.

Under den fasen av menstruasjonssyklus der endometrielaget vokser, så vil også endometriecellene utenfor livmoren vokse. Når eggløsningen skjer og egget ikke blir befruktet, vil endometriecellene bli avstøtt både inne i og på utsiden av livmoren, noe som forårsaker blødning og sterke menstruasjonssmerter. Endometriose kan påvirke kvinnens forplantningsevne. Tilstanden krever utredning og behandling av lege.

Vil du vite mer?