Video

Livmorkreft - animasjon

Livmoren er et hult, pæreformet organ og inngår i kvinnens forplantningsorganer. Det er det organet som huser og beskytter et foster under svangerskapet. Begrepet livmorkreft brukes i denne sammenheng om alle kreftformer som rammer livmoren, slimhinnen i livmoren (endometriet) og livmorhalsen.

Endometriekreft starter i slimhinnen inne i livmoren. Det vanligste symptomet er uregelmessig blødning. For å stille diagnosen må det tas vevsprøve, biopsi, av endometriet.

Livmorhalskreft er lokalisert til åpningen av livmoren som vi finner innerst i skjeden. De fleste pasienter med livmorhalskreft har ingen symptomer før tilstanden er fremskreden og har spredt seg. En celleprøve, kreftprøve, er en test som kan påvise celleforandringer, dysplasi, og tidlige stadier av livmorhalskreft som enda ikke har spredd seg. De fleste kvinner som i dag får livmorhalskreft, har enten unnlatt å gå til regelmessige celleprøver eller de er ikke fulgt opp etter at det er påvist celleforandringer.

Symptomer på livmorhalskreft er vaginalblødninger, særlig etter samleie, bekkensmerter og utflod. Det anbefales at kvinner går til regelmessige gynekologiske undersøkelser som inkluderer å få tatt celleprøve.

Vil du vite mer?