Video

Opphør av menstruasjon (menopause)

Menopausen er en naturlig hendelse i en kvinnes aldringsprosess. Den signaliserer slutten på en kvinnes menstruasjonssyklus og hennes evne til å bli gravid.

I kvinnens befruktningsdyktige år svinger hormoner som østrogen og progesteron gjennom hver menstruasjonssyklus for å forberede kvinnens kropp på menstruasjon, befruktning og graviditet.

Når denne gjentatte svingningen i frigjøringen av hormoner avtar, nærmer det seg menopausen. Den opptrer hos de fleste omkring 50-årsalderen, eller tidligere i livet dersom eggstokkene av en eller annen grunn blir fjernet.

Noen kvinner opplever få eller ingen symptomer i menopausen, mens andre opplever ulike symptomer, overgangsplager, som kan være fra milde til uttalte. Symptomer på inntrådt menopause er fravær av de månedlige menstruasjonene, tørrhet i skjeden, hetetokter og humørsvingninger.

På grunn av nedsatte østrogenmengder vil kvinner etter menopausen ha økt risiko for benskjørhet og hjertesykdom. Dersom kvinnen har mye overgangsplager, kan dette eventuelt behandles med kjønnshormoner.