Video

Opphør av menstruasjon (menopause) - animasjon

Menopausen er en naturlig hendelse i en kvinnes aldringsprosess. Den signaliserer slutten på en kvinnes menstruasjonssyklus og hennes evne til å bli gravid.

I kvinnens befruktningsdyktige år svinger hormoner som østrogen og progesteron gjennom hver menstruasjonssyklus for å forberede kvinnens kropp på menstruasjon, befruktning og graviditet.

Når denne gjentatte svingningen i frigjøringen av hormoner avtar, nærmer det seg menopausen. Den opptrer hos de fleste omkring 50-årsalderen, eller tidligere i livet dersom eggstokkene av en eller annen grunn blir fjernet.

Noen kvinner opplever få eller ingen symptomer i menopausen, mens andre opplever ulike symptomer, overgangsplager, som kan være fra milde til uttalte. Symptomer på inntrådt menopause er fravær av de månedlige menstruasjonene, tørrhet i skjeden, hetetokter og humørsvingninger.

På grunn av nedsatte østrogenmengder vil kvinner etter menopausen ha økt risiko for benskjørhet og hjertesykdom. Dersom kvinnen har mye overgangsplager, kan dette eventuelt behandles med kjønnshormoner.

Vil du vite mer?