Video

Soppinfeksjon i skjeden - animasjon

De kvinnelige forplantningsorganene består av eggstokkene, egglederne, livmoren og skjeden. Skjeden er en muskelkanal som leder fra utsiden av kroppen og inn til livmoren. Varmen og fuktigheten i denne kanalen skaper et perfekt miljø for at mikroorganismer skal formere seg.

Eksempelvis finnes bakterien kalt lactobacillus normalt i skjeden. Den sameksisterer med en sopptype kalt Candida albicans. Normalt lager lactobacillene et surt miljø som holder den naturlig forekommende soppen i balanse.

Imidlertid kan forholdene i skjeden endres slik at mengden lactobaciller reduseres eller surhetsnivået minskes, og dermed kan soppen starte å formere seg. Den voksende soppmengden skaper irritasjon i skjedeveggen og ledsages av mild til kraftig kløe. I tillegg dannes en hvit, klumpete utflod som minner om cottage cheese og som har en ubehagelig lukt.

Soppinfeksjoner kan oppstå etter bruk av medisiner (antibiotika) i behandlingen av andre sykdommer fordi disse medikamentene, som ødelegger sykdomsfremkallende bakterier i kroppen, også ødelegger de normale bakteriene som finnes i skjeden. Andre medikamenter, kost, svangerskap og bruk av tettsittende klær kan også endre miljøet i skjeden og øke risikoen for soppinfeksjon.

Du får kjøpt soppdrepende midler på apoteket uten resept til å behandle denne tilstanden med. Vedvarende eller hyppige soppinfeksjoner bør vurderes av lege.

Vil du vite mer?