Video

Soppinfeksjon i skjeden - animasjon

Temaside om Korona

De kvinnelige forplantningsorganene består av eggstokkene, egglederne, livmoren og skjeden. Skjeden er en muskelkanal som leder fra utsiden av kroppen og inn til livmoren. Varmen og fuktigheten i denne kanalen skaper et perfekt miljø for at mikroorganismer skal formere seg.

Eksempelvis finnes bakterien kalt lactobacillus normalt i skjeden. Den sameksisterer med en sopptype kalt Candida albicans. Normalt lager lactobacillene et surt miljø som holder den naturlig forekommende soppen i balanse.

Imidlertid kan forholdene i skjeden endres slik at mengden lactobaciller reduseres eller surhetsnivået minskes, og dermed kan soppen starte å formere seg. Den voksende soppmengden skaper irritasjon i skjedeveggen og ledsages av mild til kraftig kløe. I tillegg dannes en hvit, klumpete utflod som minner om cottage cheese og som har en ubehagelig lukt.

Soppinfeksjoner kan oppstå etter bruk av medisiner (antibiotika) i behandlingen av andre sykdommer fordi disse medikamentene, som ødelegger sykdomsfremkallende bakterier i kroppen, også ødelegger de normale bakteriene som finnes i skjeden. Andre medikamenter, kost, svangerskap og bruk av tettsittende klær kan også endre miljøet i skjeden og øke risikoen for soppinfeksjon.

Du får kjøpt soppdrepende midler på apoteket uten resept til å behandle denne tilstanden med. Vedvarende eller hyppige soppinfeksjoner bør vurderes av lege.

Vil du vite mer?