Video

Bronkiektasier - animasjon

Temaside om Korona

Under normal pust passerer luft gjennom nesen, ned luftrøret og ned i stadig smalere bronkier. Bronkiene deler seg i bronkioler og til slutt i bittesmå drueklase-liknende samlinger av tynne, skjøre sekker som kalles alveoler. I alveolene utveksles oksygen med karbondioksid i blodet.

Bronkiektasi er en unormal destruksjon og utvidelse av en bronkie som følge av gjentatte betennelser eller infeksjon. Det fører til at luftveien på dette stedet blir unormalt vid. Ekstra slim vil kunne danne seg og hope seg opp i områder med utvidete luftveier. De små hårene som kler slimhinnen i luftveiene, ciliene, er også skadet, noe som påvirker pasientens evne til å bli kvitt støv og skitt fra lungene. Fordi ciliene ikke fungerer ordentlig, blir det også vanskelig å få ut det oppsamlede slimet. Lungeinfeksjoner er dermed vanlige.

En person kan bli født med bronkiektasier eller de kan utvikles senere i livet som en følge av andre lungesykdommer. Hovedsymptomet ved bronkiektasier er en konstant hoste som produserer masse oppspytt og slim. Selv om pasienten føler seg ganske vel – uten feber og smerte – kan det også foreligge slapphet, vekttap, kortpusthet og hvesing. Bronkiektasier kan behandles på forskjellige måter, inklusive bruk av antibiotika og lungefysioterapi.

Vil du vite mer?