Video

Lungebetennelse - animasjon

Under normal pust passerer luft gjennom nesen, ned luftrøret og inn i stadig mindre bronkier. Bronkiene i sin tur deler seg opp i stadig mindre bronkioler og luftveiene ender opp i bittesmå, drueklase-liknende samlinger av tynne, skjøre sekker som kalles alveoler. I alveolene utskiftes oksygen med karbondioksid i blodet.

Lungebetennelse, eller pneumoni, er en alvorlig infeksjon eller betennelse i lungene. Alveolene fylles med puss og annen væske som hindrer oksygen fra å nå blodet. Hvis det er for lite oksygen i blodet, vil ikke kroppens celler kunne arbeide ordentlig.

Lungebetennelse kan foreligge på to forskjellige måter: Lungebetennelse i en lungelapp (lobær pneumoni) eller flekkvis rundt om i begge lungene (bronkopneumoni). Lungebetennelse er ikke én sykdom. Den kan ha over 30 forskjellige årsaker. Det er fem hovedårsaker til lungebetennelse: 1) Bakterier, 2) virus, 3) mykoplasmer, 4) andre infeksiøse agens som sopp – inklusive pneumocystis, og 5) ulike kjemikalier.

Hvis du har symptomer på lungebetennelse, bør du ta snarlig kontakt med lege. Selv i dag hvor vi råder over mange forskjellige antibiotika, er tidlig diagnose og behandling viktig.

Vil du vite mer?