Video

Punktert lunge, pneumothorax - animasjon

Ved normal pust øker og minker lungene i størrelse inne i brysthulen. Lungene er innhyllet i to hinnelag, noe som kan sammenliknes med å trykke en knyttneve inn i siden på en ballong. Rommet mellom hinnene kalles pleura-hulen. Det er godt smurt slik at lungene kan gli glatt mot brystveggen under sine bevegelser. Dersom det kommer luft inn i dette rommet, er det et tegn på at en lunge har punktert, det foreligger pneumothorax.

En type pneumothorax kalles traumatisk pneumothorax og kan forårsakes av en skade mot brystet. En stump eller gjennomtrengende brystskade kan forårsake en liten rift i overflaten på lungen, noe som gjør at luft kan komme ut i pleura-hulen og blir værende der. Denne luftlommen øker trykket mot lungen og får den til å falle sammen – litt eller mye.

En spontan pneumothorax oppstår uten forutgående skade og skyldes vanligvis visse lungesykdommer som astma, emfysem eller KOLS. Små, luftfylte sekker, såkalte blemmer, kan danne seg på lungene. Hvis blemmene sprekker, kan de frigjøre luft ut i pleural-hulen. Trykket fra den innestengte luften kan få lungen til å kollapse. Dog, spontan pneumothorax kan også oppstå hos en person uten åpenbare risikofaktorer eller sykdom – denne tilstanden er vanligere blant røkere og blant menn i alderen 20 til 40 år.

Tensjonspneumothorax er en alvorlig komplikasjon som kan oppstå ved enhver type pneumothorax. Hvis en lomme med innestengt luft ikke får tømt seg, men fortsetter å vokse, kan det økte trykket i pleural-hulen klemme sammen lungen og skyve hjertet og de store blodkarene over på den andre siden av brystet. Når dette skiftet inntrer, kan det oppstå et betydelig fall i blodtrykket. Dette er en livstruende tilstand som krever umiddelbar behandling.

Vil du vite mer?