Video

Avføringslekkasje

Fordøyelsen starter i munnen, der tyggingen river maten opp i små biter. Et enzym i spyttet blander seg med disse partiklene og bidrar også til fordøyelsen av maten. Denne blandingen passerer så ned gjennom spiserøret til magesekken hvor matpartiklene blir ytterligere brutt ned av syre og enzymer.

Fra magesekken passerer maten gjennom tynntarmen der vann og næringsstoffer tas opp. Maten passerer så gjennom tykktarmen der mer vann suges opp og etterlater kun avfallet fra fordøyelsen. Etter som avfallet passerer gjennom tykktarmen og ned i endetarmen, vil nerver i endetarmen signalisere til kroppen at det er på tide å tømme tarmen.

Endetarmen har to sirkulære muskler, kalt lukkemuskler, som kontrollerer passasjen av avføringen fra kroppen. Både den indre lukkemuskelen, som ikke kan styres av vår vilje, og den ytre lukkemuskelen, som vi kan kontrollere med viljen, må slappe av for at avføringen skal kunne passere.

Lekkasje av avføring, fekal inkontinens, skyldes at man har mistet kontrollen over passasjen av avføring ut av endetarmen. Den vanligste årsaken til det er kronisk forstoppelse, som får musklene i endetarmen til å tøyes og svekkes. Avføringslekkasje kan også skyldes sykdom eller skade på muskler og nerver i endetarmen. I noen tilfeller kan lekkasje skyldes psykologiske faktorer.

Behandling av avføringslekkasje må starte med å klargjøre årsaken og treffe tiltak som korrigerer denne dysfunksjonen. Det finnes en rekke behandlingsmuligheter som kostendringer, biofeedback, opptrening av tarmen og kirurgi. En lege må vurdere hva som er den beste behandlingen.

Vil du vite mer?