Video

Fordøyelse

Fordøyelse er den prosessen hvorved magetarmkanalen tar opp viktige næringsstoffer til kroppen og kjemisk endrer ubrukt mat til avfall. Tygging av maten i munnen er første trinn i fordøyelsen. Spytt setter i gang fordøyelsen og gjør om den tygde maten til en bløt masse eller bolus.

Spyttet gjør bolusen glatt, noe som gjør den lettere å svelge slik at den kan gli ned bakre del av halsen og spiserøret. Bolus passerer nedre lukkemuskel i spiserøret før den kommer ned i magesekken. Inne i magesekken frigjøres saltsyre, noe som bidrar til å bryte ned store matmolekyler til mindre og endrer bolusen til en suppeliknende masse.

Den flytende bolus kalles nå kymus, som passerer gjennom magesekkens lukkemuskel (pylorus) og ned i tolvfingertarmen (duodenum), den første delen av tynntarmen. Her vil enzymer fra bukspyttkjertelen, leveren og galleblæren bryte ned kymus til mindre elementer som lett kan tas opp fra tarmen og bli brukt av kroppen. Tynntarmen er på innsiden kledd av en sterkt foldet slimhinne og bittesmå tarmtotter. Gjennom tarmtottene blir fordøyd mat overført til blodet. Det er her i tynntarmen at alle næringsstoffer og vitaminer tas opp.

Kymus kan transporteres gjennom opptil 7 meter lang tynntarm før den passerer gjennom ileocøkal-klaffen og over i tykktarmen. Svært lite fordøyelse foregår i tykktarmen. Ufordøyd kymus som kommer over i tykktarmen, oppfattes som avfall. Avfallet blir stadig mer fast etter som det passerer gjennom tykktarmen fordi vann blir kontinuerlig tatt opp fra avfallet. Avfallet, eller avføringen, samler seg opp i endetarmen eller i siste del av tykktarmen, inntil hjernen gir signal om at den skal trykkes ut av kroppen.

Vil du vite mer?