Video

Kreft i magesekken

Magetarmkanalen består av munnen, spiserøret, magesekken, tynntarmen og tykktarmen. Det er her, i magetarmkanalen, at fordøyelsen av maten finner sted.

Magesekken samler opp maten og bruker enzymer til å bryte ned delvis fordøyd mat til nyttige næringsstoffer. Magesekken består av tre vevslag: det innerste slimhinnen, det midtre muskellaget og det ytterste serosalaget.

Noen ganger starter cellene i det innerste laget å dele seg uten noe system. Når det skjer, kan det oppstå kreft. Kreft i magesekken kalles også ventrikkelkreft. Kreft i magesekken kan spre seg til de andre lagene og til nærliggende lymfeknuter.

I tidlige stadier av magesekkreft kan symptomene være dårlig fordøyelse, magesmerter, brystbrann og tap av matlyst. Etter som kreftsykdommen tiltar, vil også symptomene tilta i form av blod i avføringen, brekninger, vekttap og oppsamling av væske i bukhulen, såkalt ascites.

Behandling og prognose avhenger av hvilket stadium kreftsykdommen er i ved diagnosetidspunktet. Stadier av magesekkreft refererer til antall vevslag som er rammet og antall nærliggende lymfeknuter der kreftceller finnes.

Stadium 0: Kreften har akkurat begynt å påvirke slimhinnen i magesekken.

Stadium I: Kreften har begynt å trenge gjennom mot de ytre lagene i magesekken, eller den har spredd seg til nærliggende lymfeknuter.

Stadium II: Kreften har spredd seg videre gjennom magesekkens lag. Lymfeknuter som ligger lengre unna, kan også være rammet.

Stadium III: Kreften har spredd seg gjennom alle lagene i magesekken eller den har spredd seg til fjerntliggende lymfeknuter.

Stadium IV: Kreften har spredd seg til nærliggende vev og organer, og den har spredd seg til mer fjerntliggende steder i kroppen gjennom lymfesystemet.

Hovedbehandlingen er gastrektomi, kirurgisk fjerning av hele magesekken. Andre valg er kjemoterapi, stråling eller enhver kombinasjon av disse tre behandlingene.

Legen er den beste informanten om behandlingsmulighetene. Det er viktig å diskutere med legen hvilken behandling som passer for deg.

Vil du vite mer?